Varza roșie
Este o legumă ce face parte din familia Brassica, sau crucifere. Din aceeași familie mai fac parte: varza albă, broccoli, varza de Bruxelles și kale. Cea roșie are un gust asemănător cu varza albă, doar un pic mai dulceag. Varza roșie este ceva mai bogată în compuși vegetali benefici pentru sănătate, mai ales pentru oase sau inimă. Ca și celelalte legume din familia sa varza roșie are multiple întrebuințări în bucătăria tradițional românească dar și internațională.
Ea poate fi consumată crudă, murată, sau gatită în diverse forme.
Conține substanțe numite antocianine, care sunt responsabile pentru culorile rosu-portocaliu până la albastru-violet găsite în multe fructe și legume. Studiile pe populație au legat un aport mai mare de antocianine și alte anumite fitochimice cu un risc mai mic de boli cardiovasculare.
Primul motiv pentru a mânca mai multă varză roșie este valoarea sa nutritivă interesantă. Deși are un conținut foarte scăzut de calorii, oferă vitamine și minerale. Mai exact, așa cum afirmă Centrul de Informații Alimentare și Nutriționale (USDA) , fiecare porție de 100 grame oferă:
- Calorii: 28
- Fibre: 2 grame
- Proteine: 1 gram
- Potasiu: 5% din DZR
- Tiamină: 5% din DZR
- Carbohidrați: 7 grame
- Vitamina K: 28% din DZR
- Vitamina B6: 11% din DZR
- Vitamina A: 6% din DZR
- Riboflavină: 5% din DRV
- Vitamina C: 56% din DZR
În mod similar, acest aliment oferă cantități mici de alți nutrienți, cum ar fi fier, calciu, magneziu, fosfor, cupru și zinc.
Susține sănătatea ochilor datorită zeaxantinei și luteinei. După cum este detaliat într-o recenzie a literaturii publicate în Arhivele de Biochimie și Biofizică , aceste două elemente sunt factori naturali de protecție solară care blochează razele UV să ajungă în retină.
Este o sursă importantă de antocianine. Aceste substanțe cu acțiune antioxidantă au efecte pozitive în protecția sănătății inimii. Antocianinele reduc riscul de boli cardiovasculare, inclusiv hipertensiune arterială, atac de cord și accident vascular cerebral.
Un alt beneficiu al consumului de varză roșie este faptul că ajută la reducerea colesterolului ridicat și a citokinelor inflamatorii datorită conținutului său de antioxidanți, vitamine și minerale. Extractul de varză roșie bogat în antociani (ARCE) are un rol protector împotriva hipercolesterolemiei induse și împotriva stresului oxidativ cardiac și hepatic.
Datorită conținutului ridicat de vitamina K, varza roșie este un aliat în menținerea oaselor puternice . Deși sunt necesare mai multe cercetări, există dovezi care susțin rolul pe care îl joacă vitamina K în sănătatea oaselor.
După cum putem vedea, varza roșie are beneficii interesante pentru sănătate. Este hrănitoare și poate ajuta la prevenirea diferitelor probleme de sănătate.
Sursa: dozadesanatate.ro