Semințele de chia provin din planta Salvia hispanica L. și au fost, la un moment dat, o cultură alimentară majoră în Mexic și Guatemala. Cultivate ca o sursă de hrană încă din anul 3500 î.e.n., semințele de chia erau oferite zeilor azteci în cadrul ceremoniilor religioase.
În prezent, semințele de chia sunt folosite în multe diete echilibrate, întrucât sunt foarte hrănitoare și au numeroase proprietăți benefice pentru menținerea sănătății organismului.
CE SUNT SEMINȚELE DE CHIA?
Chia este o sămânță comestibilă care provine din planta Salvia hispanica L., originară din Mexic și Guatemala.
„Chia“ înseamnă putere și, potrivit poveștilor din folclor, oamenii foloseau aceste minuscule semințe albe și negre ca un amplificator de energie.
În prezent, semințele de chia sunt recunoscute pe scară largă ca un produs bogat în nutrienți, cu un conținut ridicat de acizi grași omega-3 sănătoși, carbohidrați, proteine, fibre, antioxidanți și calciu.
Aroma ușoară – asemănătoare cu cea a nucii – a semințelor de chia le face ușor de adăugat în alimente și băuturi. Semințele de chia pot fi albe sau negre, dar nu există nicio diferență în ceea ce privește conținutul lor nutrițional.
Valoarea nutritivă a semințelor de chia
Specialiștii au stabilit că o porție de 28 de grame sau 2 lingurițe și jumătate de semințe de chia conține: 131 de calorii, 8,4 g grăsime (grăsimi polinesaturate – acizi grași Omega-3), 13 g carbohidrați, 11,2 g fibre, 5,6 g proteine și zero zahăr.
Semințele de chia au printre altele în compoziție: calciu, zinc, fier, magneziu, fosfor, acid folic, vitamina A, dar și cupru.
Semințele de chia au un conținut nutritiv mare și pot fi utilizate cu moderație în realizarea unor preparate.
Pâinea cu semințe de chia are un gust bun și este și sănătoasă.
Semințele de chia sunt hrănitoare și pot fi parte a unei diete sănătoase. Se crede că semințele de chia pot ține sub control colesterolul, sunt benefice în menținerea sănătății inimii sau pentru obținerea unei greutăți optime.
Conținutul bogat în fibre al semințelor de chia poate ajuta la obținerea sănătății tractului digestiv și la prevenirea constipației. Fibrele din acestea pot regla tranzitul intestinal și oferi senzația de sațietate mai ușor pentru că ingerate cresc mult în volum , rezultat comparabil cu cel obținut în administrarea de tărâțe de psyllium.